In het dagelijks leven ben ik in eerste plaats leerkracht mechanica na een leven als onderhoudstechnicus en constructeur/tekenaar in de metaalindustrie. Alles wat te maken heeft met mechaniek boeit me enorm, dus ook de laatste ontwikkelingen op gebied van lagers.

Vele mensen vergeten dat  naast het gewicht van hun fiets de interne wrijving die hun onderdelen hebben zeker zo belangrijk is. Wat is een dure kader zonder goede wielen. Helaas worden vele dure fietsen verkocht met minderwaardige wielen, trapaslagers en derailleurwieltjes. Drie onderdelen welke allemaal wrijving veroorzaken die jij als fietser zal moeten overwinnen.
In zo’n wielen en trapassen is het vaak simpel om een hoogwaardig keramisch lager te voorzien zodat die wrijving een heel pak lager wordt. Kom langs en doe de test! Ik werk samen met de firma Cemabearing. Ze verdelen keramische wiellagers, bottom brackets en derailleurwieltjes met keramische lagers tegen betaalbare prijzen.

Hoe een keramisch lager aanvoelt demonstreer ik je graag in mijn toonzaal, maar neem alvast eens een kijkje op http://www.cemabearing.be of bekijk het filmpje op Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=wgB-TphpoaU waar een test gedaan wordt met een traditionele trapas en eentje met de lagers van cemabearing.

Voor alle duidelijkheid: in de volksmond word de naam keramisch lager vaak algemeen gebruikt, maar eigenlijk zijn het hybride lagers. Lagers met stalen ringen en keramische kogeltjes in een kunststof kooi. Ze vonden hun oorsprong in de ruimtevaart, maar werden al snel door machinebouwers gebruikt en dan nu ook in de fietstechniek. Echt volledig keramische lagers bestaan maar vinden hun toepassing enkel in zeer specifieke machines en bedrijfstakken. 

 

 

Openingsuren

Maandag 18.00h-20.30h
Dinsdag Gesloten
Woensdag 18.00h-20.30h
Donderdag 18.00h-20.30h
Vrijdag Gesloten
Zaterdag 8.00h-12.30h
Zondag Gesloten